Barnsjuksköterskans bästa tips för att få barnet att ta sin medicin

De flesta av oss känner eller har träffat barn som vägrar att ta sin medicin eller tycker att det är otäckt och svårt att svälja. Men det finns knep att ta till och de gör stor skillnad för många.

Låt, om möjligt, alltid barnet vara med och bestämma på vilket sätt som medicinen ska ges. Får de välja mellan två bra alternativ så blir det lättare att få till proceduren. Läkemedel smakar som regel inte gott och därför behöver du heller inte låtsas inför barnet att så är fallet.

1. Börja med att låta barnet dricka lite vatten. Vattnet gör att tungan samt slemhinna i munhåla och hals blir hal.
2. Använd tablettöverdrag. Dessa finns att köpa på apotek och gör så att tabletten blir extra hal och döljer smaken. Tablettöverdrag finns i flera smaker.
3. Det går även bra att lägga tabletten i en kokt makaron/pasta.
4. Kolasås döljer smaken väl och gör tabletten lättare att svälja. Lägg tabletten på en liten sked och dutta över lite sås eller öppna en pralin med kolafyllning med en kniv och lägg tabletten inuti. Låt, om möjligt, barnet vara med och ”fixa till” sin medicin. Delaktighet är ofta ett vinnande koncept.
5. Trögflytande dryck gör att tabletter går lättare att svälja. Prova med yoghurt eller nyponsoppa.
6. Du kan även testa att krossa tabletten och blanda med sylt eller äppelmos. Många tabletter kan krossas, men inte alla. Läs noga på bipacksedeln som medföljer läkemedlet.

Ibland kan det verkligen kännas hopplöst att få barnet att svälja tabletterna. Vissa läkemedel finns som flytande. Hör med förskrivande läkare innan recept på till exempel antibiotika skrivs. Flytande läkemedel brukar vara enklast att ge om man använder sig av sked- eller dosspruta. På en vanlig sked är det lätt att läkemedlet hamnar utanför munnen. Munsönderfallande tabletter smälter så fort de nuddar tungan vilket är ett smidigt sätt, men det är få läkemedel idag som har denna funktion.

Lycka till och hoppas att du har fått lite extra tips du inte provat tidigare.

Hälsningar från
Britt, Barnsjuksköterska