Cancerdrabbade ungdomar ställer ut på Fotografiska

Fredagen den 26 oktober öppnade utställningen BARN DOM på Fotografiska i Stockholm. Genom ett samarbete mellan Barncancerfonden och Fotografiska ställer fotointresserade ungdomar, som har eller har haft cancer, ut sina verk. Syftet är att visa hur det kan vara att drabbas av cancer i barndomen. 
Utställningen består av fotografier tagna av elva ungdomar från hela Sverige. De har under året utbildats i fotografi av fotograf Emma Svensson vid Fotografiska Akademin. Till hjälp har de också haft den prisbelönte fotojournalisten Paul Hansen. Dessutom har entreprenören och före detta modellen Emma Wiklund delat med sig av sina år framför kameran tillsammans med några av världens främsta modefotografer.
– Vi är stolta över att kunna presentera denna fotoutställning. Samarbetet med Barncancerfonden ger oss möjlighet att stödja de drabbade barnen och hjälpa till att sätta fokus på denna viktiga fråga. Vi hoppas att utställningen kan hjälpa till att öka förståelsen för hur det kan vara att drabbas av cancer i barndomen, säger Jan Broman på Fotografiska.
Under kursen har deltagarna bland annat fått lära sig kamerateknik, fotografi och bildbehandling. De har också träffat andra med liknande intressen och erfarenheter.
– Jag är väldigt glad över att få vara med i ett sådant speciellt projekt som den här fotokursen. Den här kursen har gett mig en annan förståelse för vad fotografering är, både tekniskt och estetiskt. Samtidigt som jag har fått träffa jättefina människor, säger Anna-Sara Stävmark som är en av ungdomarna som ställer ut sina fotografier.
BARN DOM, som invigdes igår av Barncancerfondens beskyddare H M Drottning Silvia, öppnar för allmänheten idag fredag den 26 oktober och pågår till och med den 25 november. Projektet är ett samarbete mellan Barncancerfonden och Fotografiska med stöd från Panasonic Lumix och Rica Hotels.

Barncancerfonden 2012 – 30 år av framgångsrik forskning
När Barncancerfonden bildades 1982 dog de flesta barn som insjuknade i barncancer. Efter att ha arbetat i trettio år med att fler ska överleva klarar sig idag mer än tre av fyra. Med gåvor från privatpersoner och företag finansierar Barncancerfonden cirka 90 procent av all barncancerforskning i Sverige. Vår vision är att utrota barncancer. Barncancerfonden är godkänd av Svensk Insamlingskontroll vilket garanterar att pengarna alltid går till rätt ändamål. Barncancerfondens plusgironummer är 90 20 90-0. Tack för ditt bidrag.