Film om neonatalvård på Akademiska internationellt prisad

En rekryteringsfilm som belyser arbetet med för tidigt födda, intensivvårdsbehövande barn på Akademiska sjukhuset har fått pris i en av världens största filmfestivaler för beställningsfilm, Telly Awards i New York, USA. Filmen kom på andra plats i kategorin ”allmän rekrytering för icke TV-produktion” i konkurrens med närmare 13 000 bidrag från hela världen.
– Jag tycker själv att filmen är fantastisk och det är jätteroligt att den uppfattningen delas av andra. Stort tack till de medarbetare som agerade i filmen, säger Erik Normann, sektionschef för neonatalavdelningen på Akademiska sjukhuset.
Rekryteringsfilmen togs fram i vintras i samarbete med kommunikationsbyrån Populate. Den ingår i en större rekryteringssatsning på Akademiska sjukhuset som även omfattar rekryteringsfilmer inom hjärtsektionen med flera områden där man lyfter fram medarbetarnas röster. Andra exempel är utvecklingsprogram för blivande specialistsjuksköterskor inom blod- och tumörsjukdomar, intensivvård och neonatalvård, samt en satsning på rekrytering av finska sjuksköterskor som startar efter sommaren.
– Det är så otroligt roligt att vi har lyckats förmedla känslan av att göra skillnad varje dag! Med den rådande nationella personalbristen behöver vi verkligen pröva nya grepp för att berätta om våra verksamheter och alla fantastiska insatser som våra medarbetare gör hela tiden. Jag hoppas att detta gör att fler vill jobba här, säger HR-direktör Lena Hadad.
Omkring 350 nyfödda barn behöver varje år avancerad neonatalvård på Akademiska sjukhuset. Neonatalenheten fungerar som center för högspecialiserad intensivvård (inklusive nyföddhetskirurgi) för regionens minsta och/eller sjukaste nyfödda barn.
– Tack vare utvecklingen inom neonatal intensivvård kan numera mer än hälften av alla för tidigt födda i graviditetsvecka 22 räddas till livet. Med hjälp av ett team specialister från avdelningen kan svårt sjuka nyfödda barn från hela landet hämtas med sjukhusets intensivvårdshelikopter, säger Erik Normann.
Vården vid neoavdelningen är ledande i utvecklingen av familjecentrerad vård, bland annat med kängurumetoden (att föräldrar bär barnen nära kroppen så mycket det går) och har en mycket aktiv forskning.