Podd om förlossningsrädsla ute nu

Drygt var tionde kvinna är förlossningsrädd.
– Det är viktigt att vi tar kvinnors rädsla på allvar och ger dem specialiststöd inför förlossningen, säger Aurorabarnmorskan Lena Hultsberg i ett nytt avsnitt av podden Föda barn, som produceras av Danderyds sjukhus.
I podden berättar patienten Anna Söderholm om sin starka rädsla och hur hon med stöd av Auroramottagningen på Danderyds sjukhus kunde övervinna den.
– Jag och min man hade efter lång infertilitet fått beskedet att vi skulle få mycket svårt att bli gravida. Lite senare blev jag dock gravid men fick missfall. När jag sedan ändå blev gravid igen, vid 36 års ålder, blev jag så oerhört rädd för att mista det här barnet, berättar Anna. Jag vågade inte gråta, trots att jag inombords kände stor oro och ångest. Jag var rädd att det skulle skada barnet.
Mödravården Prima Liv på Danderyds sjukhus, skrev en remiss till Auroramottagningen där Anna fick träffa Lena Hultsberg.
– Först då vågade jag gråta. Och jag grät, och jag grät, allt behövde komma ut.
– Jag är oerhört tacksam för det stöd jag fick. Tack vare det fick jag tillit till min egen kropp och förlossningen, som tog 11 timmar, gick bra. Idag är lilla Alva 6 år.
Team av barnmorska, läkare och kurator
Förutom barnmorskan Lena Hultsberg, som startade Auroramottagningen för 15 år sedan och har stöttat flera tusen kvinnor under åren, fick Anna träffa förlossningsläkare och kurator/KBT-terapeut. Annas man var också med till Auroramottagningen vid ett tillfälle. Anna fick även besöka förlossningen, för att få en känsla av hur det ser ut där.
Många vill ha kejsarsnitt
Ungefär hälften av dem som är förlossningsrädda vill ha kejsarsnitt. Skälen kan variera men generellt sett upplever kvinnan att det är en säkrare metod att föda på, än att föda vaginalt.
– Ungefär hälften av dem som funderar på kejsarsnitt ändrar sig och väljer att föda vaginalt efter våra samtal, berättar Lena Hultsberg.
I podden informerar förlossningsöverläkaren Sophia Brismar om när ett kejsarsnitt är ett bättre alternativ än att föda vaginalt, som alltid är ett förstahandsalternativ.
För en del kvinnor med stark förlossningsrädsla kan ett planerat kejsarsnitt vara ett bättre alternativ, även om det inte föreligger medicinska skäl. Ungefär var femte förlossningsrädd kvinna föder med hjälp av kejsarsnitt.
– Vanliga medicinska skäl är t ex när moderkakan ligger i vägen för barnet, när kvinnan har flera tidigare kejsarsnitt och när hon väntar trillingar eller fler, då är kejsarsnitt ett säkrare alternativ, säger Sophia Brismar.
Korta fakta

  • På Danderyds sjukhus är drygt var tionde kvinna förlossningsrädd.
  • 2013 fick över 700 kvinnor stöd på Auroramottagningen.
  • Remiss till Auroramottagningen ges av mödravården, läkare, psykologer och psykiatriker. Kvinnan kan även ringa direkt till Auroramottagningen (tel 08-123 558 50)
  • Här finns erfarna förlossningsbarnmorskor, läkare och terapeuter som utbildas kontinuerligt inom området.
  • 50-60% av kvinnorna som söker till Aurora funderar på kejsarsnitt. Ungefär hälften av dem väljer ändå att föda vaginalt.
  • 5-6 procent av alla förlossningar slutar med kejsarsnitt på grund av förlossningsrädsla.
  • Ungefär hälften av alla planerade kejsarsnitt har psykologisk indikation (oftast förlossningsrädsla).

Föda barn – en podd från Danderyds sjukhus
Föda barn tar upp aktuella områden inom graviditet, förlossning och eftervård som det finns många onödiga myter kring. Med hjälp av specialister från Danderyds kvinnoklinik får lyssnaren en inblick i hur verkligheten ser ut ur ett medicinskt perspektiv.
Avsnitten handlar om när du är gravid för första gången, vad som händer på förlossningen, vilken smärtlindring och olika förlossningsställningar som finns, förlossningsrädsla, kejsarsnitt, bristningar, amning, anknytning, att bli regnbågsförälder med mera.
Genom spännande gäster som Blondinbella, Carin da Silva och Anitha Schulman, får lyssnaren kunskap om hur det känns för blivande föräldrar. Hittills har närmare 10 000 nedladdningar av podden skett.
Avsnittet om förlossningsrädsla och kejsarsnitt är det fjärde programmet som släpps på iTunes.I februari kommer ett nytt avsnitt där Sanna Bråding samtalar med en specialistbarnmorska och en förlossningsläkare om ”att spricka” och eftervård. Missa inte det…
Läs mer på www.ds.se/fodabarn
Källa: Danderyds sjukhus