Sveriges första podd om sårvård

Äntligen lanseras sårpodden – Sveriges första podd om sår och sårvård. I podden delar Malin Munter, såransvarig sjuksköterska i Jönköpings kommun med sig av sina kunskaper och erfarenheter om hur svårläkta sår kan behandlas och förebyggs.
– Vi hoppas kunna minska människors lidande och öka sjuksköterskors kompetens inom sårområdet, berättar Malin Munter.
Behandling av sår är en av de vanligaste omvårdnadsåtgärderna inom alla vårdformer. För att behandlingen ska vara framgångsrik är det många faktorer som spelar in exempelvis kost, motion och omläggning.
– När man behandlar sår måste man se till hela individen, det går inte bara att fokusera på själva såret, menar Malin Munter.
Det här tar sårpodden upp
Poddavsnitten har olika teman exempelvis

  • sårbehandling – att tänka på
  • förband – hur fungerar de, är det något speciellt man måste tänka på
  • så här uppstår trycksår

Gäster kommer att medverka och avsnitten innehåller dessutom några återkommande inslag som patientfall, lyssnarfrågor och ”dagens förband”.
Lyssnarna kan skicka in sina frågor, synpunkter och kommentarer via sarpodden@jonkoping.se 
Vem är sårpodden till för
Sårpodden vänder sig till dem som jobbar med sår, har sår eller är närstående till någon med sår men också till dem som helt enkelt vill veta mer om ämnet sår.
Här kan du höra på avsnittet
Första avsnittet har släppts och på fredag, 29 september, väntar avsnitt två. Därefter släpps ett avsnitt varannan vecka. Det går att lyssna på sårpodden på flera poddplattformar.
Malin Munter gör sårpodden tillsammans med Johan Lundell, kommunikationsstrateg i kommunen och tillika programledare i podden.
Källa: Jönköpings kommun