Var femte småbarnsförälder tycker det är svårt att få i barnet medicin vid sjukdom

Våren är en period då snuva och hosta frodas bland barn. När ens spädbarn blir sjukt tycker var femte småbarnsförälder att det är svårt att få i barnet medicinen. En del är även rädda för att överdosera. Samtidigt är självförtroendet bra – nästan var fjärde småbarnsförälder ser det ändå som en nödvändighet och har inga problem med att ge medicinen. Det visar en undersökning som Kronans Droghandel har gjort i samarbete med Novus som 339 småbarnsföräldrar med barn under ett år har svarat på.
Att vara orolig som nybliven förälder hör nästan till och vårens förkylningar kan skrämma. Undersökningen från Kronans Droghandel visar att en av fyra småbarnsföräldrar (25 procent) ofta är oroliga för att barnet ska bli sjukt och dubbelt så många mammor som pappor oroar sig. Var femte (17 procent) med barn under ett år tycker det är svårt att få i sitt barn medicin när det blir sjukt. 35 procent känner sig även osäkra på medicinens effekt och tolv procent är rädda för att överdosera.
– Undersökningen visar att 37 procent väntar in i det sista med att ge sitt spädbarn medicin, vilketjag tycker låter sunt. Och det är inte så lätt alla gånger. Ett vanligt misstag är att föra in den spetsiga änden först i ändtarmen när man ger barn stolpiller. Det ska vara den trubbiga änden först. Annars åker den lätt ut igen. Fråga gärna oss på apoteken om råd och hjälp. Men viktigast är att dosera efter barnets vikt, säger Carin Svensson, farmacichef på Kronans Droghandel.
35 procent rådfrågar apotekspersonal i samband med inköp och innan de ger sitt barn medicin. Hälften (49 procent) tar hjälp av BVC, men populärast är att ringa Sjukvårdsupplysningen – hela 62 procent gör det.
5 rekommendationer om barn och medicinering:
• När man ger barn stolpiller, som ska föras in i ändtarmen, ska den trubbiga änden föras in först.
• Sätt barnet i 45 graders vinkel vid medicin i vätskeform för att minska risk att sätta i halsen.
• Blanda inte ut flytande medicin. Ge istället ditt barn något gott att dricka efteråt eller ge banan som brukar ta bort medicinsmak
• Flytande medicin ska ges i ena sidan av munnen, nära mitten av tungan.
• Dela medicin som är i tablettform i småbitar och ge den med sked, gärna blandad med litet mat.
Källa: Kronans Droghandel